sobota 10. července 2010

Whitney, a plus-size model...

Byla to tehdy velká sláva. Ne u nás, u nás koukám na America's Next Top Model asi jen já a pár náctiletých holek. Coby pamětník si na to ale dobře vzpomínám. Prestižní soutěž (konkrétně její 10th Cycle) v režii Tyry Banks vyhrála peroxidová blond s velikostí 12-14 US. Tedy takzvaná plus-size model.



V části veřejnosti to vyvolalo naději, že třeba dojde v módním průmyslu ke změně a holky se sportovní postavou budou moct pracovat na srovnatelné úrovni, jako jejich hubené kolegyně. Naopak v odborné - tedy módou profesně poznamenané - veřejnosti to nevyvolalo vůbec nic. Možná úškleb nad soutěží samou, který ovšem ANTM sklízí od samého začátku. Oni návrháři dobře vědí, že na hubených tělech jejich šaty vypadají lépe.




Se zájmem jsem její kariéru sledovala. Jako součást své výhry dostala kontrakt s Elite, několik stránek v Seventeen Magazine a kampaň pro drogérkovou kosmetiku CoverGirl. Dle očekávání u špičkové Elite nevydržela, dnes je (u poměrně prestižní) Wilhelmina Models. Bohužel, zbytek kariéry dopadl přesně tak, jak šlo očekávat. Jestli měl být někdo průkopníkem zdravých tvarů v high fashion, Whitney to nebyla. Nejprve se dala na podnikání. Navrhla řadu nic-moc bižuterie a prodává na internetu "Supermodel svíčky"(!) http://www.shopsupermodel.com/

Kromě toho začala pracovat pro National Eating Disorders Association a značku "Right Fit" - čímž v podstatě potvrdila, že se do přímého souboje s hubenými modelkami nechce pouštět a přijímá raději roli rádoby revolucionáře, který je ale schopen rvát se za svou pravdu jen slovy, ne prací. (Níže fotografie z Right Fit... tak trochu katalog Quelle.)



Letos ji ke všemu tomu neštěstí ještě čekala obálka magazínu Plus. Je to asi pokus o vintage toaletu, který se podle mě těžce nezdařil. Mimochodem, všimněte si, že ji neprezentují jako topmodelku, ale jako "ANTM Winner."





Nevím, ale nemůžu si pomoct od pocitu, že na téhle kariéře je všechno špatně. Bojovnice, která to vzdala ještě před úvodním hvizdem. Tak buď se jdu porvat o svoji šanci stát se ve světě módy někým, anebo se budu doživotně prezentovat jako plus-size modla, která jako první "holka krev a mlíko" vyhrála televizní soutěž.


Nedokážu posoudit, jestli je svět přehlídkových mol dneska připravenější na sexy modelky, než jak tomu bylo v roce 2008. Spíš bych řekla, že je to naopak. Whitney přišla do nejlepší možné atmosféry. Debatovalo se o modelkách umírajících na podvýživu a o pro-ana webových stránkách. Dnes to zas trochu utichlo. Ten otazník nad modelkama se zdravou postavou ale zůstává. Osobně bych si přála, aby obálka magazínu Plus nezůstávala jejich nejvyšší vysněnou metou.

0 komentářů: