neděle 11. července 2010

šperkovnice


Vybírám šperkovnici. Pátým rokem.

Není to poprvé, co moje estetické cítění spílá na průmyslovou revoluci, po které se z výroby uměleckých děl stala masová produkce malých růžových skříní, které končí na nočních stolcích zmatených holčiček.

Původně jsem měla (přiznávám, že je to klišé) představu o dřevěné starožitnosti produkující nějakou melodii. O několik zklamání později mi zůstala touha po jednoduché kvalitní dřevěné KRABICI, která bude mít alespoň minimální estetické ambice a poslouží svému účelu.

Koyosegi Jewel Box, 120 USD (možná, možná...)

Překvapilo mě, jak málo dobrých šperkovnic se dneska vyrábí. Přitom se zdá, že tyhle krabičky zapadají to vintage trendu perel a kamejí a vějířů a krajek. Řada výrobců jako by ani nepředpokládala, že šperkovnici může chtít dospělá žena bez infantilních tendencí - vše je totiž velice girly, roli hlavních motivů hrají motýli a květiny. Ty, které nejsou růžové, se topí v perleti (výjimečně i velmi kvalitní perleti).

Zvláštní kategorií jsou starožitné šperkovnice. Mnoho krásných má původ v první polovině 19. století. Mít zlatou kreditku, jdu do toho. Sázkou na jistotu je i art deco - tyhle motivy snesou i provedení v bakelitu.


Když člověk pomine nepěkné a málo funkční kýče, které si někdy lidé vozí z dovolených jako suvenýry (hodně šperkovnic na českých nočních stolcích má severoafrický původ; sloní motivy naopak pocházejí nejčastěji z Indie a Nepálu), zbývá ještě ta takzvaná "nezávislá scéna," která zachraňuje šperkovnicím třetího tisíciletí čest.



by Jindřich Fialka (fler.cz), 555 Kč



by Makk (fler.cz), 66 Kč


by Dante Dekorace (fler.cz), 777 Kč

by buba007 (fler.cz), 233 Kč

A na závěr si nechávám příklad toho, jak také můžete dopadnout, když hledáte "moderní značkovou šperkovnici."


Anna Sui, cca 30 USD

Proti značce nic nemám, všichni chceme být čas od času děsně fresh, ale co ten zbytek? Zlatý rohy budou ohmataný druhý den po zakoupení, švy vypadají už i z téhle fotky asijsky a z modrého materiálu se line odér ropy až sem. And by the way - kdo touží po šperkovnici, která se zapíná jako kufr? Motiv mi připomíná Algidu, což chápu jako znamení dát si trochu zmrzky... Ach jo.

0 komentářů: